Europoslanec Gaľa uviedol do života druhú knihu svojich aforizmov

30.11.2007 Prešov

Prešov 30. novembra (TASR) - Svoju druhú knihu Aforizmy II. uviedol dnes v Prešove do života poslanec Európskeho parlamentu Milan Gaľa (SDKÚ-DS) z Lipian v okrese Sabinov. Obsahuje 150 krátkych sentencií a 33 kresieb od Petra Sedláka.
Gaľa nadviazal na svoju debut z konca roka 2005, knižka vtedy obsahovala asi 300 sentencií. Rozdiel medzi prvou a druhou vidí europoslanec v tom, že pri novej zbierke sa \"dosť snažil nastaviť aforizmy na ilustrácie, aby bolo cítiť súlad a istú súhru\". Aj preto mu asi 50 zvýšilo ako záloha pre ďalšiu zbierku.
Gaľa sa snaží napísať denne jeden aforizmus. \"Jedna myšlienka na deň to by mi mohlo dať tých 365 do roka. Keď to vydelím dvoma, tak je to 150 a to je zhruba objem takejto knižočky, \" poznamenal. Ďalším viditeľným rozdielom je to, že prvá kniha vyšla vo farbe Gaľovej strany - modrej, druhá je v žltom obale. Ako dodal, netreba v tom hľadať žiaden skrytý význam. Je to otázka grafického návrhu. Novým je aj vydavateľ - občianske združenie Slniečkovo so sídlom v Prešove.
Druhá kniha \"ťahá\" obsahovú líniu Gaľovho debutu - krátke, zväčša jednovetné slovné spojenia, prevažne vtipné sú o láske, smrti, lakomstve, žiarlivosti. Gaľa má osobitne rád aforizmy o zvieratkách. Nezopakoval však to, čo sa mu podarilo v prvej knihe - dvojslovný aforizmus v podobe Skalní kameňujú. V novej knihe sa viac hral s diakritickými znamienkami, napr. Láska je vecná, Vo vine je pravda.
Päťdesiatštyriročný europoslanec prvý aforizmus napísal počas gymnaziálnych štúdií. Krátke \"múdrosti\" písal s prestávkami počas štúdia medicíny, ale aj od roku 1990, keď vstúpil do politiky. Najprv pôsobil za KDH ako poslanec Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky a Slovenskej národnej rady i Národnej rady SR. Spoluzakladal SDKÚ. V roku 2004 ho zvolili za túto stranu do Európskeho parlamentu.
 

Vyberte región